Черна дупка неочаквано започна да връща звездно вещество

Черна дупка неочаквано започна да връща звездно вещество

През октомври 2018 г учените наблюдаваха как черна дупка буквално разкъсва и поглъща малка звезда в галактика, разположена на 665 млн светлинни години от Земята. Макар събитието по космически мерки да не е нещо необичайно, неочаквани са неговите последствия. Почти три години по-късно черната дупка започна да връща част от погълнатата материя.

По думите на изследователи от Харвард-Смитсъновия център за астрофизика (CfA), “никой досега не е виждал нещо подобно”. Макар връщането на част от погълнатата от черна дупка материя да се случва често, това става почти веднага и никога няколко години след събитието.

Откритието е направено, когато екип учени са започнали повторна инспекция на т.н. “Събития на приливното разрушение” (TDE), случили се през последните няколко години при поглъщане на звезди от черни дупки. При изучаване с помощта на редица телескопи, след TDE с кодово название AT2018hyz, една от черните дупки, която е била напълно безмълвна в течение на няколко години, неочаквано се превърна в един от най-мощните източници на излъчване в радиодиапазона. С други думи, учените за първи път отбелязват връщане на материя от черна дупка след три години.

Известно е, че в хода на TDE се отделя много светлина. Гравитацията в близост до черната дупка буквално прави звездата на спагети. Независимо от това, разтегнати спирали около черните дупки могат да се наблюдават на милиони светлинни години от мястото на събитието. Известна част от материята понякога се връща.

Върнатата материя в описания случаи се движи с огромна скорост – около 50% от скоростта на светлината. За сравнение, след повечето TDE материята се връща със скорост 10% от светлинната скорост. Следващата стъпка на учените ще е подробното изучаване на новото откритие. Не е изключено то да се случва относително често, но изследователите просто да не са следили черните дупки продължително време след поглъщането на звезда.

Космос