Китайски менте 30 и 60 TB SSD вече се продават в цял свят

Китайски менте 30 и 60 TB SSD вече се продават в цял свят

В редица сайтове по света вече могат да се видят предложения за SSD с невероятна цена – 30 терабайта за $39. При това често те имитират дизайна на известни марки.

Блогърът Ray Redacted е похарчил $31,40 за подобно съмнително устройство от AliExpress. На опаковката е написан капацитет 30 TB и интерфейс M.2, което е странно. Впрочем, в AliExpress има страшно много подобни предложения и даже за 60 TB, като цената между 30 и 60 TB е само 6-7 долара.

Какво има в един такъв диск? Изненада – той представлява обикновен кард-ридър с USB 2.0 порт и две microSD карти по 512 MB. Заради фърмуера обаче, при включване към компютър всяка карта обявява, че е 15 TB, тоест общо 30 TB. Понякога вместо две карти в корпуса на тези SSD е скрита една обикновена евтина флашка.

При опит да се записват големи обеми данни подобен диск запазва изходната структура на папките, но записът на файлове се прави циклично – новите данни се записват върху старите. Тоест, по време на копиране сякаш всичко върви нормално, а проблем има само при опит да се прочете това, което е записано – файловете ги няма. 

Ще отбележим, че голяма част от SSD дисковете менте копират външния вид на Samsung T5. Последните се предлагат във версии 250GB, 500GB, 1TB и 2TB. Последните две версии се продават в САЩ съответно за $140 и $250.

Фалшиви SSD се продават доста отдавна, но към момента този бизнес явно бележи бурен разцвет. Подобни устройства се предлагаха основно в Китай, но вече могат да се срещнат по магазините в цял свят.

IT новини