Хиперзвуковият самолет Stargazer ще лети на височина 50 км със скорост до 9 маха

Хиперзвуковият самолет Stargazer ще лети на височина 50 км със скорост до 9 маха

Базираният в Хюстън стартъп Venus Aerospace публикува изображения на хиперзвуковия пътнически самолет Stargazer. Компанията вече е привлякла $33 млн инвестиции за разработката на супербързия летателен апарат, който е способен да лети със скорост 9 пъти надвишаваща тази на звука. Venus Aerospace работи над самолета от 2020 г. От 33-те млн инвестиции в проекта, само 1 млн са финансиране от държавния бюджет на САЩ. 

За хиперзвукови се считат апарати, летящи със скорост над 5 маха, а Stargazer потенциално ще достига 9 маха. По данни на компанията, самолетът ще може да вози до 12 пасажера на височина 51,8 км. Макар Venus да нарича Stargazer “космически самолет”, технически за граница на космоса се счита височина с 30-50 км над тази, която самолетът може да достигне. В същото време, от 50 км височина добре ще се вижда заоблеността на Земята. 

Очаква се, че Stargazer ще може да прелита разстоянието между Токио и Лос Анджелис за по-малко от час. Днес подобен полет отнема около 11 часа. Stargazer ще излита като обикновен самолет, а когато се отдалечи от градовете ще включва ракетни двигатели. Наземните изпитания ще започнат през 2025 г, а полетните – след още 5 години.

В идеалния случай цената на полета няма да надвишава цената билета първа класа в сегашен лайнер, но според разработчиците тя ще зависи от редица променливи. Не трябва да се забравя и психологичния фактор, който може да повлияе на успеха на проекта – не всички ще са съгласни да летят почти извън Земята. Впрочем, като се има предвид броя на желаещите да станат космически туристи, този проблем едва ли е много сериозен и вероятно хиперзвуковите самолети ще имат своите пасажери.

Транспорт