Waymo пуска в САЩ напълно автономни таксита без водач

Waymo пуска в САЩ напълно автономни таксита с използване на минивановете Chrysler Pacifica Hybrid. Отличителна особеност на услугата е фактът, че на седалката на водача няма да има никой, който да поеме управлението при аварийна ситуация.

Впрочем, отначало инженерите на компанията все пак ще присъстват в автомобила, но на задната седалка, без да докосват волана по време на пътуването. За участниците в тестовете пътуването в автономните таксита ще е безплатно. Услугата ще стартира в Чандлър, предградие на Финикс, което вече се използват от Waymo в качеството на изпитателен полигон.

Този град е избран по редица причини, сред които добри метеорологични условия, широки улици и относително малко пешеходци. Освен това, в Аризона действат най-меките в САЩ правила по отношение на безпилотните автомобили – те могат да се движат по улиците без водач в купето, но при условия, че лицензиран водач може дистанционно да поеме управлението, а самата компания поема отговорност за поведението на автомобила на пътя.

Преди да стане този проект възможен, специалистите на Waymo са провели над 20 000 теста, като са изследвали всевъзможните нетипични сценарии за използване на безпилотните таксита. Получените данни са използвани за създаване на виртуален симулатор, в който алгоритмите на компанията “изминават” над 16 млн километра дневно.

В крайна сметка тези автомобили са станали “най-опитните водачи на пътя”, които няма да извършат детински грешки. Но ако все пак нещо се случи, пътниците могат да прекратят незабавно пътуването просто като натиснат съответния бутон в купето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *