Toyota разработва говорещи и чувстващи автомобили

Инженерите на японската компания Toyota работят над създаването на нов прототип на автомобил, използващ изкуствен интелект и способен да разбира хората. Колата не само ще отбелязва промените в поведението и стила на каране на водача, но и ще определя настроението и самочувствието му. На базата на получените данни тя ще взема самостоятелни решения за включване или изключване на допълнителни системи или програми, до принудително активиране на автопилота ако се налага.

В Toyota разработват собствен изкуствен интелект, който според специалистите ще може да се използва във всеки автомобил. Новите прототипи на автомобили с ИИ на Toyota ще бъдат представени в края на този месец. Компанията планира да покаже три автомобила – едноместен градски микроавтомобил, 3-местен прототип и 4-местен седан. Всички коли са разработени за пълна интеграция с ИИ.

Вратите на колите ще се отварят нагоре, което е по-удобно за хората с ограничени двигателни способности. Освен това, привичните елементи на управлението може да бъдат заменени от специални контролери и система за гласово управление.

Автомобилите ще са изцяло електрически. 3-местният вариант ще може да изминава с едно зареждане до 150 км, а 4-местният – до 300 км. Съгласно плановете на компанията, новите автомобили ще започнат изпитания по пътищата за обществено ползване от 2020 г. Дотогава компанията ще похарчи около $1 млрд за доработка на изкуствения интелект и системите на превозните средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *