Samsung създава национална мрежа за “умния град”

Южнокорейските компании Samsung Electronics и SK Telecom планират да разгърнат в страната национална мрежа, която да обединява в себе си всички устройства, необходими за създаване на “умния” град на бъдещето. Подобни проекти се разработват и от телекомуникационните компании KPN (Холандия) и Swisscom (Швейцария), при това те обещават да ги завършат още през тази година.

Южнокорейският проект е базиран на концепцията “Интернет на нещата” (IoT). В основата на мрежата лежи технологията LoRaWAN, която консумира малко енергия и има ниска пропускателна способност, което я прави подходяща за свръзка на сензори, разположени в различни точки на умния град. Технологията е предназначена за подобряване, а не за заместване на съществуващите решения, съединяващи устройствата от типа на лаптопи или смартфони, които имат по-високо енергопотребление и изискват бърза връзка.

LoRaWAN мрежата с честота 900 MHz отначало ще бъде разгърната в четвъртия по величина град в Южна Корея – Тегу. Към средата на тази година тя ще заработи и в цялата страна.

“Тегу ще послужи в качеството на тестов полигон за IoT мрежите и ще се фокусира върху настройката и адаптацията на инфраструктурата. Например, уличното осветление в града с помощта на IoT сензори ще събира информация за метеорологичните условия и трафика, което позволява да се намалят разходите чрез автоматична настройка на интензивността на осветлението и да се получава информация за замърсяването на въздуха”, – казват от Samsung.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *