KiloCore: процесор с 1000 изчислителни ядра

Специалисти от Калифорнийския университет създадоха процесор с название KiloCore. Както се подразбира от името му, чипът съдържа 1000 изчислителни ядра.

Разработчиците наричат своето творение „първия в света 1000-ядрен процесор“. 1000-ядрени чипове обаче са създавани и преди, например през 2010 г. Така или иначе характеристиките на чипа са впечатляващи. Той е произведен от IBM по 32 nm технология и съдържа 621 млн транзистора.

Всяко ядро може да изпълнява собствена микропрограма независимо от другите. Максималната тактова честота е средно 1,78 GHz. Ядрата обменят информация помежду си директно без да използват буферна памет.

Максималната производителност на процесора достига 1,78 трилиона инструкции в секунда. При това, всяко ядро може да се изключва независимо от останалите, което осигурява висока икономичност. Според твърденията на разработчиците, при бързодействие от 115 млрд инструкции в секунда консумацията е само 0,7 вата енергия, благодарение на което захранването може да се осъществява дори от една АА батерия.

KiloCore може да се използва са кодиране и декодиране на сигнали в безжичните мрежи, при криптиране на информация, обработка на видеопотоци и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *