Kучетата предпочитат Бионсе пред Бетховен

По повод пускането на пазара на перфектната за парти едномодулна аудио система GTK-XB7, Sony изготви доклада „Музикалните предпочитания на домашните кучета“ – научно изследване на музикалните предпочитания на домашните кучета, което разкрива, че те харесват динамичните модерни хитове повече от класическите концерти.

В допълнение към изследването, Sony направи и аудиовизуален експеримент, реализиран от иновативната продуцентска компания Unit 9. Във видеото „Парти животни“ звукът е визуализиран чрез животинските реакции към ритъма на невероятния денс хит на Мартин Гарикс “Animals” с помощта на мощната едномодулна аудио система GTK-XB7.

За да създаде настроение, впечатляващата GTK-XB7 разполага с уникалната EXTRA BASS технология на Sony, която използва DSP технология, за да достави още по-мощен звук и музикални усещания – с енергични и дълбоки басови тонове, характерни за днешните електронни денс парчета. С трипосочните си многоцветни светлини – светлини лъчи, мигащи светлини и светлини на говорителите, които пулсират в синхрон с музиката, GTK-XB7 дава празнично настроение на всяко домашно парти.

SONY_ANIMALS_4

Изследването – Кучетата предпочитат Бионсе пред Бетховен
Знаейки, че музиката се изживява най-добре с най-близките и скъпи същества, Sony решиха да разберат каква музика би избрал най-добрият приятел на човека, ако имаше тази възможност – успокояващи класически концерти или зареждащи, енергични хитови песни. Съвместно с експерта по изучаване на възприятията при животните д-р Анна Уилкинсън, член на Асоциацията за изследване на животинското поведение (ASAB), и докторанта Наталия Албъкърк, Sony проведе проучването „Музикалните предпочитания при домашните кучета“.

Проучването установи силно предпочитание към хитовете от класациите пред известните класически концерти, като 62 на сто от кучетата спонтанно предпочетоха да слушат модерна музика в сравнение с едва 38 на сто, които избраха класическа.

По време на експеримента са използвани две аудио системи GTK-XB7 като средство за възпроизвеждане на популярна или класическа музика за кучетата, а техните реакции са документирани и сравнени. Музиката е пускана от двата високоговорителя – по една песен от всеки един от тях – като песните са представени по двойки. Разположението на високоговорителя и редът на комбинациите от песни са променяни, за да бъде осигурен безпристрастен резултат. Музикалните стимули са включвали пет популярни класически творби от композитори като Моцарт и Пахелбел, както и пет известни хитови парчета от Елвис Пресли и Мартин Гарикс до Джъстин Бийбър и Бионсе.

В коментара си относно резултатите, д-р Анна Уилкинсън заяви: „Изследването показва интересна разлика в музикалните предпочитания към популярната и класическата музика. При дадените 10 избора от различни музикални творби, кучетата неизменно избираха повече аудио системата Sony GTK-XB7, която възпроизвеждаше популярна музика, отколкото тази, на която свиреше класика.“

Видеото – „Парти животни“ (Party Animals)
През 2015 г. симатиката (визуализация на звук с цветни бои, отскачащи от вибрациите му) беше поставена на тест. Тази година Sony изведе научното изследване на звука на следващо ниво, обвързвайки реакциите на домашните животни към музиката с мощната едномодулна аудио система GTK-XB7.

За да реализира това изследване, Sony работи с Unit 9, както и специалисти дресьори и ветеринари на място, за да създаде видео, което пресъздава размера и обхвата на едно парти с GTK-XB7, само че с група от домашни животни.

Видеото показва котки, кучета и зайци в невероятните 1000 FPS (кадъра в секунда) супер забавен каданс, докато те реагират на музиката, акцентирайки върху всяка от възможностите на продукта чрез серия от „ситуации“. Въздушните струи пресъздават невероятното звуково налягане на системата, а пространствената светлина отговаря на многоцветните светодиоди и лампи на високоговорителя. Един от акцентите във видеото е EXTRA BASS™ технологията, подчертана чрез персийска котка, която се наслаждава на своята почивка, като вибрира в ритъма, разположена в открития субуфер на GTK-XB7.
Невероятният парти потенциал на високоговорителя е показан също и посредством мокри и сухи животни, включващи кучета басет, персийски котки, унгарско пули, чаочао и зайци, които танцуват и се движат в ритъма на музиката.

Алберто Аяла, директор Звук и Видео в Sony Europe, споделя: “XB7 е изцяло с фокус към забавлението. Неговата лесна преносимост, звуковото му налягане, светлините и EXTRA BASS™ означават, че може да отведете топ парти атмосферата с вас навсякъде. За да отбележим пускането на пазара на нашите нови супер мощни колони, ние искахме да пренесем забавлението на следващо ниво – и какъв по-добър начин да го направим от този да поканим нашите космати приятели да бъдат част от празненствата!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *