HoloFlex: първият гъвкав смартфон с поддръжка на 3D без очила

Изследователи от лабораторията Human Media Lab към университета Куинс (Канада) демонстрираха прототип на смартфон, който не само може да бъде деформиран, но и позволява да се гледа обемно изображение без използване на специални очила.

Моделът HoloFlex е снабден със сензорен дисплей с резолюция Full HD (1920 × 1080 точки) и е реализиран по технологията Flexible Organic Light Emitting Diode (FOLED). Екранът съдържа масив от над 16 000 микролещи, получени чрез 3D печат.

Формираното триизмерно изображение има резолюция 160 × 104 точки. То обаче може да се вижда едновременно от няколко потребителя, при това не са нужни средства за следене на положението на главата или други помощни приспособления.

Чрез огъването на смартфона в една или друга посока може да се взаимодейства с виртуални обекти на екрана или да се играят игри. Прототипът HoloFlex използва процесор Qualcomm Snapdragon 810 (четири ядра ARM Cortex-A57 и четири Cortex-A53, графика Adreno 430) и 2 GB оперативна памет. Операционната система е  Android 5.1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *