Ericsson: Интернет на нещата ще превземе мобилните телефони до 2018

Най-новото издание на Ericsson Mobility Report, публикувано днес, разкрива, че Интернет на нещата (IoT) ще превземе мобилните телефони като най-голямата категория свързани устройства до 2018 г.

Между 2015 и 2021 година, броят на IoT свързаните устройства се очаква да расте с 23% на година, от които според прогнозите най-висок ръст ще имат клетъчните IoT устройства. От очакваните общо 28 милиарда устройства, които ще бъдат свързани до 2021г., близо 16 милиарда ще бъдат IoT устройства.

Западна Европа ще има водеща роля в разрастването на IoT свързаността – броят на IoT устройствата на този пазар се очаква да се увеличи с 400% до 2021 г. Двигател на този процес ще бъдат главно регулаторните изисквания (напр. за интелигентни измервателни уреди в комуналния сектор) и нарастващото търсене на свързани коли, включително Директивата на ЕС за система за спешни повиквания от автомобили (e-call), която трябва да влезе в сила през 2018 г.

Рима Куреши, старши вицепрезидент и главен стратегически директор в Ericsson, сподели: “В момента IoT набира скорост с падането на цените на устройствата и появата на иновативни приложения. От 2020 г. търговското въвеждане в експлоатация на 5G мрежите ще осигури допълнителни възможности, които са от ключово значение за IoT като „network slicing“ (разпределение на мрежовите ресурси) и капацитет за свързване на експоненциално по-голям брой устройства от възможните днес.”

Смартфон абонаментите продължават да нарастват и се очаква да надминат тези за базови телефони през третото тримесечие на тази година. До 2021 г. смартфон абонаментите почти ще се удвоят – от 3.4 милиарда на 6.3 милиарда. Докладът разкрива също, че в момента в света има 5 милиарда мобилни абонати – уникални потребители – доказателство за феноменалния ръст на мобилните технологии за сравнително кратък период от време.

Ericsson

Установена е драматична промяна в навиците на тийнейджърите за гледане на видео: използването на мобилно видео съдържание през смартфон от тийнейджъри се е увеличило със 127% само за 15 месеца (2014-15). За период от четири години (2011-15) има 50% спад на времето, което тийнейджърите прекарват в гледане на телевизия и видео на телевизионен екран, в сравнение с ръст от 85% на времето, в което гледат телевизия или видео на смартфон. Това, наред с факта, че новото поколение потребители на мобилни услуги са най-големите консуматори на данни за видео стрийминг през смартфон (комбинирано през Wi-Fi и през клетъчна мрежа), ги прави най-важната група за наблюдение от страна на мобилните оператори.

През 2016 г., беше направено дългоочаквано ключово постижение: търговски LTE мрежи да поддържат пикови скорости за сваляне на данни от 1 Gbps. Очаква се устройства, които поддържат 1 Gbps, да се появят през втората половина на тази година първоначално на пазари като Япония, САЩ, Южна Корея и Китай, но бързо да получат разпространение и в други региони. Мобилните потребители ще се наслаждават на изключително бърз достъп до съдържание, благодарение на тази по-мощна технология, която ще дава възможност за до две трети по-високи скорости за теглене на данни в сравнение с най-бързите технологии, налични днес.

Другите ключови резултати от Ericsson Mobility Report включват:
Глобален ръст: абонаментите за мобилен широколентов достъп ще се увеличат четирикратно в Близкия Изток и Африка в периода 2015 – 2021 г.; мобилният трафик на данни в Индия ще нарасне 15 пъти до 2021 г.; и въпреки че е най-зрелият пазар, мобилният трафик в САЩ ще се увеличи с 50% само за 2016 г.

Трафикът на данни продължава да расте с нестихваща сила: глобалният мобилен трафик на данни е нараснал с 60% в периода между първото тримесечие на 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г. в резултат от увеличаващия се брой смартфон абонаменти и растящата консумация на данни на абонат. Към края на 2021 г. около 90% процента от мобилния трафик на данни ще бъде от смартфони.

LTE абонаментите растат с бързи темпове през първото тримесечие на 2016 г.: през първите три месеца на годината има 150 милиона нови абонаменти в резултат от търсенето на подобрено потребителско изживяване и по-бързите мрежи, като общият брой абонаменти в световен мащаб достига 1.2 милиарда. Очаква се пиковите LTE скорости за сваляне на данни от 1 Gbps да бъдат налични в търговските мрежи на операторите през 2016 г.

Необходима е допълнителна хармонизация на спектъра между страните, планиращи ранно въвеждане на 5G: Очаква се 5G да стартира много по-бързо от очакваното и това налага хармонизация на спектъра между държавите, планирали ранното му внедряване и пускане. Това допълва настоящия процес на подготовка за WRC-19, който се фокусира върху спектъра за търговско внедряване на 5G след 2020 г.

Ericsson Mobility Report е един от водещите анализи на наличния мобилен трафик на данни, даващ задълбочени измервания от работещите мрежи по цял свят. Докладът използва тези измервания и анализи, наред с вътрешни прогнози и други релевантни проучвания, за да предостави задълбочени резултати относно текущия трафик и пазарни тенденции в Свързаното общество.

Traffic Exploration Tool, който допълва доклада, може да се използва за създаването на графики и таблици според конкретни критерии. Информацията може да се филтрира по регион, абонамент, технологии, трафик и тип устройство.

Докладът определя свързаното устройство като физически обект, който има IP stack, даващ възможност за двупосочна комуникация през мрежови интерфейс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *