Bosch проектира система, предпазваща трамваи от сблъсък

В Германия започват тестове на нова система за осигуряване на безопасност за трамваи, която се разработва от специалистите на Bosch. Става дума за комплекс за предотвратяване на сблъсъци с функции за автоматично намаляване на скоростта до пълно спиране. Системата може да работи при всякакви метеорологични условия, в най-различни пътни ситуации и при всякакви особености на градската инфраструктура.

tram 1

Комплексът използва видеокамера, радар и управляващ модул. Обзорният ъгъл при засичане на обекти е 70 градуса, а обсегът на действие достига 160 метра. Системата е способна да разпознава движещи се автомобили, автобуси и други трамваи, както и неподвижни обекти.

tram 2

В случай на риск от сблъсък, отначало се подава визуален и звуков сигнал. Ако реакция от страна на ватмана няма в течение на две секунди, автоматиката започва самостоятелно намаляване на скоростта.

tram 4 tram 5

Предполага се, че в перспектива новата разработка ще стане част от по-сложен автопилот, способен да управлява трамваите в напълно автоматичен режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *