Android N — какво е новото?

В рамките на конференцията за разработчици Google I/O официално беше представена новата мобилна операционна система Android N. Някои варианти на тази OS вече са достъпни за разработчици, но с какво тя ще е полезна за обикновените потребители? А пък ако се питате какво означава тайнствената буква N – няма официално обяснение. Разработчиците предлагат всеки да си я тълкува както иска 🙂

SafetyNet

При разработката на новата мобилна OS е отделено много внимание на повишената производителност и безопасността при използване. Android N е снабдена със специална система за защита SafetyNet. Тя отговаря за проверката на инсталираните програми, независимо от кой източник са свалени. SafetyNet сама ще премахва подозрителните версии на приложенията, ако съдържанието на инсталационния файл се отличава от първообраза в Google Play.

Многопрозоръчен режим

Следващото важно нововъведение в Android N е появата на пълноценен режим за работа с много прозорци. Функцията ще работи с всички програми и не изисква внасяне на сериозни промени в изходния код.

Android N 1

Бързото превключване между две приложения ще става със специален бутон за многозадачност. В Android N се появи възможност за затваряне на стартираните приложения с помощта на един бутон, а в допълнение системата показва приложенията, които отдавна не са използвани. Добавен е и режим “картина-в-картина”.

Android N 2

Панелът за уведомления е напълно променен. Сега вече има възможност да се отговаря на съобщенията от социалните мрежи и месинджърите директно от този панел.

Поддръжка на API Vulkan

Важно нововъведение за всички любители на мобилния гейминг. Android N изцяло поддържа Vulkan. Внедряването на този кросплатформен API за 2D и 3D графика ще позволи на разработчиците на игри по-ефективно да използват ресурсите на устройствата, което положително ще се отрази на графиката и общата производителност на приложенията.

Енергоспестяващ режим Doze

Тази функция се появи за Android още през миналата година. В Android N по подразбиране тя ще се активира всеки път, когато екранът на устройството се изключва. Заедно с това, в Android N сериозно е оптимизирана работата на устройствата, притежаващи малко оперативна памет. Управлението на приложенията във фонов режим също е доработено.

Android N 3

Икономия на трафик

Data Saver е нов режим в Android N, който позволява да се икономисва интернет трафик в мобилното устройство. В този режим потреблението на данни от приложенията във фонов режим се спира. Потребителят ще има възможност сам да избира за кои програми ограниченията на Data Saver няма да се прилагат.

Android N 4

Google Assistant

Това е логично продължение на идеите, заложени в Google Now. Виртуалният помощник ще прилича още повече на Siri за iOS. Но при анализа на въпросите Google Assistant ще отчита не само основното им съдържание, което се подразбира от самосебе си, но и външните условия (например, местоположение) и контекст.

Платформа за виртуална реалност Daydream

По време на презентацията на Android N беше представен нов режим на интерфейса на системата, специално предназначен за използване във виртуална реалност. Над игрите и приложенията за Daydream вече работят множество големи компании, сред които Netflix, HBO и CNN. На презентацията беше показан и нов прототип на VR-очила, които впрочем представляват подобрена версия на известните Google Cardboard.

Android N 5

Официално новата Android N ще излезе към края на лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *