Японски фермери ще засяват нивите с дронове

“От 1985 г броят на фермерите в Япония е намалял с около 60% вследствие на миграцията на населението към големите градове. При това средната възраст на селскостопанския работник продължава да се увеличава – 6 от 10 японски фермери са над 65 годишни. На този фон в сектора се наблюдава сериозен недостиг на работна ръка”. Това се казва в отчет на вестник Nippon за рекордното намаляване на фермерите в страната. По тази причина технологични компании се опитват да помогнат.

За решаване на проблема компанията Nileworks е разработила дрона Nile Т-18, снабден с разпръскващо оборудване и сензори за мониторинг на територията. Управлението на дрона се осъществява от разстояние, с помощта на таблет. Твърди се, че новото устройство позволява дистанционно да се обработват и засяват нивите, както и те да бъдат наблюдавани впоследствие. Така фермерите могат да се откажат от услугите на авиацията и наемането на допълнителни работници.

Цената на Nile Т-18 е $36 000, докато използването на традиционната селскостопанска авиация достига $135 000. За 15 дронът може да покрие един хектар площ със семена или пестициди. По традиционния начин този процес отнема не по-малко от час.

Според Шота Чиба, 29 годишен фермер, автоматизацията ще разруши стереотипа за селското стопанство като мръсна и тежка работа. Така този отрасъл ще стане по-привлекателен за младежите.

Интересното е, че подобна картина се наблюдава и в САЩ. Съгласно отчет на Pricewaterhouse Coopers, селското стопанство е един от отраслите, в които дроновете ще навлязат сериозно в близките години. Високотехнологичните системи за мониторинг на селскостопански култури и животни са по-ефективни от гледна точка на време и пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *