Човекоподобен робот извади ваза о потънал кораб

Група подводни археолози, изследващи останките на кораба La Lune от времето на крал Луи XIV, използваха в екипа си още един необичаен изследовател. Роботът OceanOne с “човешко зрение”, изкуствен мозък и сензори за докосване, извърши своята първа научна експедиция.

Роботът е създаден от учените от Станфордския университет. Човекоподобният водолаз с ръст 1,5 м първоначално е разработен за изучаване на рифовете в Червено море. OceanOne включва също така батериен блок, компютър и осем маневрени двигатели.

В предната част на робота са разположени две камери за стереоскопично зрение и два крайника. Сензорите за усещане предават докосването на оператора, който благодарение на това може да почувства теглото на захванатия обект. Роботът е способен да захваща много внимателно крехки предмети без да ги поврежда, а специалната навигационна система позволява той да се задържа в една точка даже в бурни вълни.

За изследване на кораба OceanOne се е потопил на дълбочина около 100 м. Интересното е, че откакто корабът е потънал през 1664 г, досега водолаз не се е докосвал до него. Една от първите находки на робота е много добре запазена ваза с размерите на грейпфрут. Учените планират да създадат още няколко подобни робота и да ги научат да работят в група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *