Учени от MIT разработиха робот с размерите на клетка

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са намерили начин да свързват миниатюрни схеми с колоиди, което ще позволи да се създават свръхминиатюрни роботи.

Миниатюрните роботи не са нещо ново и такива има достатъчно – от такива с размерите на насекоми, червеи и т.н, които изпълняват различни задачи. Но учените от MIT вероятно са създали най-малките роботи, състоящи се от микроскопични електронни схеми с размерите на клетка и направени от двумерни материали. Те се движат в колоиди, неразтворими частици в течност и даже във въздуха (например, димът представлява колоид на твърди частици в газ).

Тъй като тези микроскопични устройства могат да възприемат околната среда, да съхраняват данни и да изпълняват изчислителни задачи, те в крайна сметка могат да се използват нефто- и газопроводите за откриване на изтичания. Или в химическите заводи за откриване на вредни емисии във въздуха. И даже в храносмилателния тракт на човека за ранно откриване на заболявания.

“Ние искахме да открием начин за включване на работоспособни електронни схеми в колоидна среда, – разказва в блога си Майкъл Страно от MIT. – Колоидите имат достъп в средата и могат да се движат по невъзможен за другите вещества начин”

Вместо да се насочат към мобилността, както в предишните изследвания, изследователите са направили роботите по-функционални. Те ще получат автономно захранване чрез миниатюрен фотодиод, който ще захрани с електричество електронните схеми. Всеки малък бот ще притежава и сензори, позволяващи му да определя местоположението си в колоидна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: