Учените ще учат роботите да изпитват болка, за да могат да се защитават

Роботиката в последните години бележи бурно развитие. Учени от университета Готфрид Лайбниц са решили да снабдят роботите с чувство за самосъхранение, като ги научат да изпитват болка. За целта специалистите са разработили подобие на изкуствена нервна система, която по различен начин реагира на външните въздействия.

Самозащитата е нормално явление в света на хората. Ако човек изгори ръката си, той моментално я отдръпва от източника на висока температура, като по този начин се предпазва от по-сериозни наранявания. Именно този пропуск искат да запълнят германските учени.  Те са създали модел на нервна система, сензорите на които усещат въздействията на околната среда, такива като налягане или температура. Роботът, който почувства докосване от нещо горещо просто ще се отдръпне от източника на топлина.

Болката представлява една от ефективните защитни системи на живите организми. Тогава защо тя да не се използва и при създадените от хората механизми? Учените са разделили болката на няколко нива – слаба, средна и силна. На всяко подобно въздействие роботът трябва да реагира по съответния начин, класифицирайки нивото на опасност.

Засега изпитанията на системата все още се намират в начален стадий, но подобни разработки в бъдеще могат да спасят много скъпоструваща роботизирана техника от повреди.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *