Теленор получи разрешение за придобиване на допълнителен честотен спектър в обхвата 1800 MHz

Теленор България получи разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за придобиване на допълнителен честотен спектър от 2х5 MHz в обхвата 1800 МHz и вече ползва общо 30 MHz (2х15) в този обхват. Компанията вече изцяло заплати дължимите лицензионни такси в размер на над 7 милиона лв. и ще пристъпи към усвояването на допълнителния честотен ресурс в близките дни.

Както Теленор вече съобщи, допълнителният спектър ще бъде използван за подобряване на качеството на услугите на компанията, които тя предоставя чрез своята 4G мрежа. Новият честотен ресурс ще позволи на Теленор да увеличи максимално достижимата скорост на обмен на данни в своята 4G мрежа до 100 mbps. Увеличението значително ще подобри потребителското усещане при ползване на мобилен интернет и ще увеличи средната скорост за сваляне и качване на данни.

Клиентите на Теленор не е необходимо да правят никакви допълнителни настройки на своите устройства, а дейностите по оптимизацията на работата на мрежата по никакъв начин няма да се отразят на качеството на услугите.

Теленор стартира своята 4G мрежа на 1 декември 2015 г. и към момента тя обхваща 75% от населението на страната в над 270 селища включително всички градове с население над 5 000 жители, около 50% от местата с население между 2 и 5 000 жители, най-големите и популярни зимни и летни курорти, както и почти цялото софийско метро. Компанията ще продължи да работи по разширяването на покритието на мрежата и подобряването на нейния капацитет.

Теленор e и първият български оператор който предлага 4G роуминг услуги на своите клиенти и те вече са на разположение потребителите в Гърция, Германия, Сърбия, Черна гора, Русия, Норвегия, Холандия и Унгария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *