След пет години 28% от безжичните модули ще са предназначени за вещи с достъп до интернет

ABI Research пусна поредната си прогноза за развитието на високотехнологичните пазари. Специалистите на компанията са оценили развитието на безжичните модули за връзка и микросхемите за тяхното производство по отношение на пазара на вещите с достъп до интернет. Анализът на това направление е интересен с това, че в тази сфера са предложени няколко стандарта и редица протоколи. Фаворит не е лесно да бъде определен, пък и едва ли е възможно. Както показват изминалите години, унифицирането на стандартите за IT отрасъла в много сложно или просто невъзможно. Често се налага да се разработват решения, които обединяват поддръжката на няколко стандарта.

Основният извод от прогнозата на ABI Research е това, че през следващите пет години – до 2021 г, пазарът на безжичните модули и чипсети ще се развива до голяма степен благодарение на IoT. За това ще способстват умните домове, носимата електроника и други зараждащи се ниши от концепцията “Интернет на нещата” (Internet of things, IoT), включително умни градове и умно разпределение на енергията. При това, пазарният курс ще е по посока на адаптацията на многопротоколните микросхеми и модули, което ще намали времето за разработка на устройства, ще опрости мащабирането на продуктите и платформите, ще занижи сложността на решенията и ще направи по-евтино производството.

Анализаторите са уверени, че индустрията може да върви напред само като съчетае например стандартите Bluetooth, ZigBee и отворения протокол Thread, а не като акцентира на нещо самостоятелно. На първия етап може да се използва само Bluetooth Smart с възможност да се осигури в бъдеще поддръжката на ZigBee (802.15.4), но възможността за подобни разширения трябва да се заложи предварително. С пълна сила това важи за домашните хъбове за Smart home. Както считат в ABI Research, тези хъбове задължително трябва да поддържат стандартите Wi-Fi, Bluetooth Smart, Z-Wave и 802.15.4 (ZigBee/Thread), което ще е допълнителен стимул за развитието на продуктите от категорията IoT. Впрочем, компаниите Google, Samsung и Huawei вече предлагат продукти, които съответстват на изброените по-горе изисквания.

От ABI Research предсказват, че най-голям средногодишен ръст през следващите следващи пет години ще имат устройствата с поддръжка на Bluetooth — до 75 % на година. Независимо от това, сред нещата с достъп до интернет най-голям дял ще има стандартът ZigBee (802.15.4/Thread), който ще обхване до 34% от пазара на домашната автоматика и до 29% от пазара на устройствата, контролиращи осветлението. Освен това, ZigBee ще бъде популярен стандарт за връзка с умните електромери, автоматиката на сградите, в производството и осигуряването на уличното осветление. Към 2021 поддръжката на 802.15.4 ще бъде вградена в една трета от IoT устройствата.

Стандартът ще прониква все по-активно в сферата на носимата електроника и носимите сензори, включително фитнес-гривните и подобните вещи. Предрича се, че това направление ще има годишен ръст от 129% до 2021 г.

Стандартът Wi-Fi HaLow (802.11ah), работещ в честотния диапазон до 1 GHz, ще се популяризира от алианса Wi-Fi, но навярно ще срещне съпротива от страна на адептите на стандартите Sigfox и LoRa, макар най-опасни за развитието на Wi-Fi HaLow се считат новите стандарти за мобилна връзка NB-IOT и eMTC. В този хаос без появата на многопротоколни чипсети и модули за никакво развитие не може да става дума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *