Сингапур забранява регистрацията на нови автомобили

От февруари 2018 г в Сингапур ще бъде забранена регистрацията на нови автомобили. Причината – желанието на властите по някакъв начин да подобрят ситуацията в транспортната сфера.

Работата е там, че сега около 12% от площта на Сингапур е заета от пътища и понататтъшното развитие на инфраструктурата е силно затруднено. Увеличаването на колите по улиците води до повсеместни задръствания и влошаване на екологичната обстановка.

Към момента е в сила ограничение, предполагащо, че ежегодното увеличение на броя на автомобилите в Сингапур не трябва да надвишава 0,25%. Но от февруари се задава нулев праг – той ще важи за транспортните средства от категориите А, В и D, като не засяга само автомобилите от категория С. Новите правила ще са в сила поне до 2020 г, след което ще бъде направена експертна оценка и ще се разгледа дали ограничението ще бъде премахнато.

Ще добавим, че в създалата се ситуация властите в Сингапур отделят голямо внимание на технологиите на бъдещето. В частност, този град-държава възлага големи надежди на безпилотните автомобили. Предполага се, че в перспектива самоуправляващите се автомобили ще освободят градските улици от задръстванията. Освен това, Сингапур разглежда идеята за използване на специални дронове в качеството на летящи таксита. Впрочем, и едното, и другото ще може да влезе в експлоатация не по-рано от следващото десетилетие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *