Сигурността на данните и облачно-базираните решения са приоритет сред ИТ инвестициите в Европа

Проучване на Toshiba разкрива как средните и големи предприятия могат да се справят със съвременните предизвикателства в сферата на информационните технологии

Проучване на Toshiba Europe, проведено сред 400 ИТ мениджъри от средноголеми предприятия и корпорации във Великобритания, Франция и Германия, сочи, че сигурността на данните (54%) и новите облачно-базирани решения (52%) са приоритетните области за инвестиции от страна на ИТ отделите в Европа през тази година.

Проучването, възложено от Toshiba и проведено от независимата фирма за маркетингови изследвания ICM Unlimited, се фокусира върху предизвикателствата, които ИТ персоналът среща по отношение на растящия брой крайни устройства и появата на интернет на вещите, както и тяхното влияние върху служителите и самите компании. Диапазонът на въздействие варира от мениджмънт на софтуерни актуализации, което според респондентите от Великобритания (36%) и Германия (39%) е считано за най-голямото предизвикателство по отношение на контрола на множество устройства, до защитата на сигурността на бизнеса от различни онлайн заплахи.

Наблюдава се нарастващ брой на устройствата, които биват свързани и използват чувствителна бизнес информация в компаниите. Според проучването 62% от персонала използва лични устройства, включително смартфони (42%) и таблети (31%), за да работи дистанционно, което дава отговор на въпроса защо бизнесът правилно отчита сигурността като свой топ приоритет.

Резултатите от проучването също така показват, че множеството заплахи, свързани със защитата на информацията, принуждават компаниите да осъществяват често ревизиране, като над 60% от анкетираните фирми разглеждат своята стратегия за сигурност поне веднъж годишно. Един от пет ИТ мениджъри във Великобритания и Германия оценява външните кибератаки като най-големият риск за корпоративната сигурност, докато вирусите (22%) са ключов проблем за Франция.

Постигането на баланс между сигурност и достатъчно свобода за служителите в процеса на работа изисква добре обмислени инвестиции по отношение на крайните устройства. Краткият живот на батерията (41%) е сочен като едно от основните оплаквания от страна на анкетираните ИТ мениджъри. Специално създадените бизнес устройства като Portégé Z20t-C със 17 часа живот на батерията се отличават с допълнителни характеристики на издръжливост и сигурност, които са ключови за продуктивността и пълноценното протичане на работните процеси.

Облачните решения са другият приоритет по отношение на корпоративните ИТ инвестиции, който помага на компаниите да останат конкурентноспособни чрез предлагането на ефективно и лесно управление на данните, документите и приложенията, които служителите използват на своите устройства. Облачните технологии позволяват на компаниите да използват ИТ „при поискване“, което от своя страна улеснява увеличаването или редуцирането на технологичните и човешки ресурси в зависимост от ръста на бизнеса.

Make IT Work
Още резултати от проучването и по-детайлна информация за Европа Toshiba предлага в своя наръчник “Make IT Work”, който може да бъде изтеглен от сайта на проекта Make IT Work. Неговата цел е да обърне внимание на ключовите предизвикателства, пред които съвременните ИТ мениджъри се изправят и отразява продуктовата политика на Toshiba, свързана с предлагането на съответните решения по отношение на сигурност, надеждност, свързаност, издръжливост и управление на крайните устройства.

Нийл Брамли, мениджър направление бизнес лаптопи за Toshiba Europe коментира: “Технологичните иновации продължават да заемат все по-голяма част от потребителския и бизнес свят. Те позволяват по-висока степен на ефективност, но, както ИТ мениджърите в Европа отбелязват, това трябва да бъде постигнато по начин, който осигурява контрол в комбинация с надеждно, сигурно и постоянно свързано изживяване”.

“С 81% от ИТ мениджърите, посочващи защитата на информацията като ключов приоритет за разходите по ИТ сигурност и кибератаките, разглеждани като най-голямата заплаха за корпоративната сигурност, е изключително важно ИТ служителите да се ръководят от своите собствени съвети,” допълва Нийл Брамли. “Нашето проучване показва, че неоторизираното използване на ИТ системи и решения е често срещана практика сред организациите и именно служителите в ИТ отделите (41%) са тези, които най-често заобикалят правилата. Надяваме се, че нашият наръчник ще помогне на мениджърите по информационни технологии да бъдат по-запознати с тези потенциални капани, както и с други уязвими места в цялостната ИТ инфраструктура и бизнес процеси.”

Новият наръчник и изследването са част от европейската кампания на Toshiba “Make IT Work”, която стартира през февруари тази година заедно с представянето на новото и най-разнообразно до момента портфолио от бизнес устройства на компанията, включващо Portégé Z20t-C, Z30-C и Tecra A40-C. Кампанията е подкрепена от инвестиция на стойност над €1 милион и затвърждава ангажимента на Toshiba към бизнес пазара, в частност средноголемите предприятия и по-големи организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *