САЩ официално: ГМО са безвредни

Националната академия на науките на САЩ е подготвила доклад, съгласно който продуктите от генно-модифицирани култури не вредят на хората и даже са полезни. За 20 години от тяхното използване не са открити сериозни ефекти върху здравето на хората или животните, а количеството на онкологичните и другите заболявания не се е увеличило.

Американските академици са изучили цялата достъпна литература по този въпрос, анализирали са над 900 научни труда, анкетирали са експерти от различни области и са взели предвид около 700 коментара на представители на обществеността. Докладът е рецензиран от 26 независими експерти, подчертава изданието N+1.

В него се казва, че към момента в света се използват два типа ГМ-култури – устойчиви на насекоми и устойчиви на хербициди. Те носят високи добиви и по-малко замърсяване с инсектициди. Според учените, съвременните технологии на практика нивелират разликата между традиционната селекция на растенията и техните генетични модификации. В същото време, всички нови сортове, независимо от начина на тяхното създаване, трябва да се проверяват за безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *