Робот управлява самолет Cessna Caravan

Агенцията за перспективни отбранителни проекти DARPA е разработила автопилота ALIAS (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System), преставляваща роботизиран крайник, свързан с хардуерно-софтуерен комплекс за управление на самолета.

Задачата на ALIAS е да улесни работата на пилота и да съкрати числеността на екипажа на самолета. Според разработчиците, използването на робот ще позволи в бъдеще не само да се намалят разходите за обучение на нови пилоти, но и положително ще се отрази на количеството самолети, участващи в различни операции. Както е известно, разработките на DARPA са предназначени преди всичко за военните.

Роботът е способен дълго време да управлява самолета, като позволява в същото време на човека да се съсредоточи върху задачите на мисията – разузнаване, наблюдение и набелязване на цели. Устройството използва няколко камери, следящи положението на превключвателите, сензорите и приборите в кабината на самолета, а манипулаторът-ръка управлява щурвала. Освен това, системата е снабдена с механизъм за натискане на лостовете и педалите.

ALIAS лесно може да бъде разположен на седалката на втория пилот и вече се тества на два самолета – Diamond DA42 и Cessna Caravan. В бъдеще разработчиците планират да добавят и функции за гласово взаимодействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: