Предприемач: виртуалната реалност ще отвори 3 млн работни места

Английският актьор Джон Джейкъбс, който преди време купи астероид в онлайн играта Entropia Universe за $100 000 твърди, че разрастващият се пазар за виртуална реалност може да създаде три милиона работни места. При това, Джейкъбс нарича сам себе си “президент на виртуалната реалност” – това название му е дадено от разработчика на споменатата игра. Той ще е “президент” до 2020 г.

Актьорът счита, че телепортацията ще е ключов начин за придвижване във виртуалните светове. Ако телепортацията се монетизира, тя ще може да стане важна част от индустрията. Същността на професиите във VR ще се заключава в създаването и поддръжката на системите за телепорти. Освен това, Джейкъбс счита, че хората ще се наложи да защитават тези системи от “вражески изкуствен интелект”.

От своя страна, анализаторът и експерт в сферата на виртуалната реалност Стуарт Роджърс се отнася към идеята на Джейкъбс доста скептично. “Твърдението, че VR ще създаде милиони работни места прилича на създаване на работни места в Skype и Google Hangouts, – казва Роджърс. – Сега има над 299 компании, формиращи VR индустрията и използващи труда на над 40 000 души, но аз не вярвам, че виртуалната реалност може да създаде нови професии, ако не считаме тези, които бяха създадени за поддържане на индустрията”.

Идеите на Джейкъбс могат да бъдат реализирани в проекти от сорта на Entropia Universe – тоест, в това, което е повече игра, отколкото виртуален свят. В проекта вече съществува икономика, при това играчите могат да обменят вътрешна валута за реални пари. Икономическата система, в която 3 млн души са заети в сферата на виртуалната реалност, изисква по-широка адаптация на VR-технологиите. В същото време, Джейкъбс говори за това, което ние вероятно ще видим в едно по-близко или по-далечно бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *