Предложиха четири нови елемента в Менделеевата таблица

Синтезиран в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна (Русия), 115-ят елемент в Менделеевата таблица може да бъде наречен московий. Това име беше предложено от Международния съюз за теоретична и приложна химия (IUPAC).

След разглеждане на предложените варианти за названия з четирите нови елемента, които бяха открити в последно време, международният съюз на химиците избра следните:

113-и елемент – нихоний (Nihonium, Nh)

115-и — московий (Moscovium, Mc)

117-и — тенесин (Tennessine, Ts)

118-и — оганесон (Oganesson, Og)

Тези елементи, които са получени по изкуствен път, бяха верифицирани и добавени в състава на Периодичната таблица на Менделеев в началото на годината. Първите три елемента имаха други работни названия – японий, флеровий и ливерморий.

Публичното обсъждане на предложените названия ще продължи пет месеца, след което на 8 ноември, на заседание на съвета на IUPAC ще бъде обявено окончателното решение.

По правило, в природата съществуват елементи с пореден номер до 92. Елементите с по-голямо количество протони (от 93 до 100) се получават в реактори, а тези с над 100 протона – само в ускорители на елементарни частици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: