Повече от 90% от българите се съгласяват, че притежаването на компютър у дома е неизменно средство за съвременния начин на живот

91% от българите са напълно или от части съгласни, че притежаването на домашен компютър се е превърнало в неизменно средство за съвременния начин на живот. Това показва национално представително проучване, поръчано от Intel в България през месец май 2016 година, за да проучи отношението на потребителите към използването на компютър като цяло, както и сред притежателите на домашни компютри.

Навлизане на домашните компютри

  • Според резултатите на проучването 72% от участващите споделят, че притежават компютър/ лаптоп в своите домове. Почти всеки човек между 30 и 39 годишна възраст има компютър или лаптоп у дома (96%).
  • Проучването показва не само че навлизането на компютрите в България е голямо, но и също така, че българите са активни потребители на компютри като мнозинството от притежателите на домашен компютър прекарват до 3 часа на него всеки ден. Начините на употреба на компютър варират, но главните цели, за които хората използват компютър са информация, забавлението и/ или социални мрежи. Продължителността на използване на компютър на ден е свързана с възрастовата група – хората до 29 годишна възраст прекарват с 1,5 часа повече в сравнение с тези над 40 годишна възраст.

Употреба на компютъра у дома

  • Най-важните употреби на домашния лаптоп/ компютър са – информация (86,4% на първо място), забавление (78,1% на второ място) и социални медии (76,9% на трето място).
  • Българите обаче посвещават времето си пред компютъра за различни дейности. Основните тенденции, очертани от проучването, са че търсенето на информация отнема най-много време сред жителите на по-големите градове и хората с висше образование. В същото време забавлението отнема най-много време на хората със средно или по-ниско образование, докато главно ползването на компютър за социални връзки е по-високо сред жителите на по-малки градове и села и хората със средно образование. Работа са посочили участници с висше образование, докато търсене на работа са посочили жители на по-малки градове.
  • Целите за използване на компютър са силно повлияни от демографските характеристики. По-вероятно да използват компютър за следните цели са:

   – Забавление – по-млади хора (93% от участващите до 29 годишна възраст)

   – Пазаруване – по-млади хора (52% от участващите под 29 годишна възраст), с по-висок доход от 1 000 лв (41%)

   – Запазване на почивки – до 39 (34%), с по-висок доход от 1 000 лв (40%), родителите (31%).

Бюджет, отделен за първия домашен PC

  • Средно българите са готови да похарчат 630 лв за първи компютър за дома.
  • Сумата зависи от нивото на образование и възрастта.
  • Представители с висше образование и тези под 49 годишна възраст са склонни да посочат по-висока сума от другите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *