Отработените автомобилни батерии могат да се използват за битови нужди

BMW и германската компания Beck Automation представиха нова инициатива, предвиждаща използването на блока акумулаторни батерии от BMW i3 като битов захранващ източник.

Напомняме, че BMW i3 е първият сериен автомобил на компанията, който не отделя токсични вещества в атмосферата. В оригиналната си версия колата е снабдена с електрически двигател с мощност 170 кс, захранван от блок литий-йонни батерии с капацитет 22 kWh. Неотдавна беше представена и подобрена версия на автомобила с акумулатори с мощност 33 kWh.

BMW 2

BMW и Beck Automation ще интегрират акумулаторните модули от BMW i3 в електрическата мрежа на дома или офиса. Това ще даде втори живот на батериите, които са преминали експлоатационния срок в електромобила. В битовите мрежи обаче могат да се използват и съвсем нови акумулаторни блокове.

BMW 3

Батериите могат да бъдат включени към соларни панели за запасяване на енергия през деня и подаването й нощно време. Домакинствата и бизнес-потребителите ще могат да преминат на захранване от батерии и в периодите на максимално натоварване на електрическите мрежи, когато тарифите са най-високи.

Трябва да отбележим, че подобни инициативи са представяни и от другите производители. Първата компания беше Tesla Motors, последвана от Mercedes-Benz и Nissan.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *