Откриха живот на Церера

NASA обяви, че на планетата-джудже Церера са открити органични съединения – един от ключовите “компоненти на живота”. Откритието е направено на базата на данни от автоматичната сонда Dawn, която беше изпратена в космоса през 2007 г.

Това е първият космически апарат, проектиран за изследване на два обекта в Слънчевата система, намирайки се в техните орбити. Така например, от август 2011 до август 2012 г сондата изучаваше астероида Веста, а след това се насочи към Церера.

Органичните съединения на Церера са открити благодарение на данни от спектометър във видимия и инфрачервения диапазон, намиращ се на борда на Dawn. Следите от органика са засечени в различни области на планетата, а не само в отделен регион.

Преди на Церера бяха открити залежи от воден лед. Освен това, в състава на породите вероятно влизат различни хидратирани вещества, както и карбонати и богати на желязо глинести материали. И не на последно място, в зоната на ярките петна на планетата са открити солеви отлагания. Те съдържат магнезиев сулфат – неорганично вещество, което на Земята широко се използва в медицината, промишлеността, в производството на синтетични почистващи средства, в текстилния отрасъл и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *