На МКС инсталираха оборудване за интернет в Слънчевата система

На борда на Международната космическа станция беше инсталирано оборудване, което ще позволи да се изпращат и приемат сигнали от орбитата и повърхността на планети и комети без допълнително забавяне и смущения. Новата телекомуникационна мрежа Delay/Disruption Tolerant Networking (DTN) в скоро време ще покрие Слънчевата система.

Очаква се, че мрежата ще осигури надеждна връзка – в космоса по различни причини често се случват разпадания на връзката и закъснения. На качеството на връзката влияят радиацията, електрически и други смущения, затова новата мрежа ще спомогне да се решат проблемите с обмена на информация.

За предаване на информацията по традиционния начин, в обикновения интернет е необходимо всички възли да са достъпни през цялото време, докато се получават данните. DTN работи по друг начин. Пакетите данни могат да се предават и на части, които автоматично се съхраняват във възлите по целия път, докато не бъдат събрани всички парчета. След като бъдат получени, те се събират в едно и могат да бъдат заменени от аналогични данни, изпратени изцяло от повторното предаване.

В NASA разглеждат и други възможности на новата система. Например, използване на DTN и за мобилни комуникации на Земята. Мрежата може да бъде използвана в такива места, където качеството на връзката не е много добро или изобщо няма такава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *