Наномашини убиват раковите клетки за минути

Учени са разработили активирани със светлина наномашини, които могат да се внедряват в раковите клетки и да ги убиват за няколко минути. 

Нобелова награда по химия за 2016 г беше присъдена на трима учени – Жан-Пиер Соваж от университета в Страсбург, Джеймс Фрейзър Стодарт от Северозападния университет (САЩ) и Бернард Феринг от университета Гронинген (Холандия), които са открили как да създадат молекулярни машини от вериги атоми. 

Учените са създали няколко такива наномашини. При активирането им със светлина те са насочвани към определени клетки и преминавайки през мембраната, бързо ги убиват. 

Машините са толкова малки, че събрани на куп 50 000 броя не надвишават дебелината на човешки косъм. Всяка машина е проектирана по такъв начин, че да е чувствителна към белтък, намиращ се в определен тип клетки, което им помага да намерят своята цел. При добавяне на светлина машините започват да се въртят със скорост 3 оборота в секунда и това въртене осигурява силата, необходима да проникнат в клетката. Без светлина наномашините могат само да намерят молекулата, но да останат на нейната повърхност. 

Когато учените стартирали тези наномашини в обем с ракови клетки от човешки бъбреци, те ги убили само за няколко минути. Същото се случило и с ракови клетки от простатата.  

Технологията все още се намира на начален стадий, тъй като следващите експерименти ще се провеждат с  микроорганизми и риби. Но в бъдеще подобни наномашини ще могат да се използват за доставка на лекарства в конкретни области или унищожаване на ракови клетки, което ще позволи да се създадат по-ефективни методи за лечение. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *