Мюонен скенер засече тайна стая в египетска пирамида

Френски археолози са използвали мюонен скенер за търсене на кухини и тайни помещения в египетските архитектурни паметници. В резултат беше открита тайна стая в пирамидата на Снофру.

Тя е разположена над вече открита стая в пирамидата, но учените все още не са открили ходовете до нея. Сега френските археолози и техните египетски колеги продължават работата си в пирамидата на Снофру, освен това те планират аналогични изследвания в пирамидите в Гиза и в гробницата на Тутанкамон. В последната през миналата година изследователите направиха предварителни търсения на погребалната камера на царица Нефертити.

Всяка секунда в горните слоеве на земната атмосфера се образуват милиони мюони – заредени частици, възникващи в резултат на стълкновения на космическите лъчи с молекулите на газовете във въздуха. Сблъсъците ускоряват мюоните до скорост, близка до светлинната, благодарение на което те проникват на стотици метри под повърхността на Земята. Всеки квадратен метър от земната повърхност поглъща около 10 000 от тези частици, показват замервания на учените.

Принципът на мюонните скенери е следният – потокът от мюони намалява във въздуха много по-бавно, в сравнение при преминаването си през земята. Това позволява да се търсят тайни стаи и други кухини по резките пикове в мюонния фон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *