Купиха най-големия производител на Raspberry Pi за $871 млн

Premier Farnell, най-големият производител на популярния мини-компютър Raspberry Pi, беше купен от швейцарския доставчик на електронни компоненти Daetwyler Holdings за $871 млн долара. Сливането ще позволи на компаниите по-успешна конкуренция на пазара на електронните компоненти, съобщава Bloomberg.

Базираната във Великобритания компания Premier Farnell, която се занимава с дистрибуция на електроника още от 1930-те години, е една от малкото, притежаващи лиценз за разработка и продажба на компютрите Raspberry Pi. Последните получиха широко разпространение сред производители, инженери и педагози.

Производството на мини-компютрите с размери на кредитна карта, беше едно от най-важните направления в дейността на Premier Farnell. По данни на The Wall Street Journal, подразделението за производството на Raspberry Pi, включващо модела Pi Zero с цена $5, както и моделите Pi 2 и Pi 3 с цена $33, е донесло на компанията 16% от целия й доход за миналата година.

Daetwyler произвежда и разпространява електроника и херметизиращи решения за различни отрасли, така че двете компании имат много общи точки за бизнес. Със сегашната покупка можем да предположим, че компютрите Raspberry Pi ще станат още по-разпространени в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *