Изкуствен интелект на Google написа първата си мелодия за пиано

Последният проект за машинно обучение на Google създаде първото си произведение на изкуството – 90-секундна мелодия за пиано, написана с помощта на обучена невронна мрежа при предоставени само четири ноти. Оркестърът и барабаните са добавени по-късно за изразителност. Това е първият пълноценен продукт на програмата Magenta, предназначена за създаване на произведения на изкуството и музика с помощта на системи за машинно обучение.

В дългосрочна перспектива Google планира да развие създаваното от машините изкуство и да създаде около него общество на художници и музиканти. В краткосрочен план обаче това означава създаване на системи, които могат да се съчетават с използвани от хора инструменти.

“Ние ще започнем поддръжка на аудио и видео, инструменти за работа с форматите от типа на MIDI, както и платформи, помагащи на художниците да взаимодействат с моделите за машинно обучение”, – казват разработчиците на Magenta.

Програмата на Google е създадена на базата на системите с  отворен код TensorFlow. В бъдеще изходният код на Magenta ще бъде публикуван на GitHub.

Google не за първи път експериментира със създаването на произведения на изкуството чрез системите за машинно обучение. Така например, алгоритъмът DeepDream, поначало разработен за визуализация на работата на невронните мрежи, се превърна в популярен инструмент за създаване на картини – на негова база даже беше организирана изложба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *