Изкуственият интелект навлиза в услугите за запознанства от ново поколение

Днес никой не може да каже възможни ли са романтичните отношения между човека и машината. Изкуственият интелект обаче може да се окаже доста полезен в сферата на онлайн-запознанствата. Анализирайки стотици параметри, машината е способна да подбере двойки от идеално подхождащи си хора.

Бурното развитие на информационните технологии промени романтичните отношения между хората. По данни на изследователския център Pew, сега 15% от американците използват онлайн инструменти за търсене на партньор. Сред тази демографска група флиртът в интернет е толкова популярен, колкото и в реалния живот.

Парадоксът се състои в това, че около 66% от запознанствата в интернет не водят до реални срещи, макар още през 2005 г този показател да беше 43%. Изследователите обясняват тази тенденция със съкращаването на информацията, която е известна за потребителите. Например, приложението Tinder позволява да се разбере само възрастта и местоположението на човека, както и да се видят неговите снимки.

Като се опитват да решат този проблем, разработчиците се стремят да внедрят в своите продукти елементи на изкуствен интелект. Проектите в тази област се финансират от големи технологични компании, сред които Facebook, Amazon, HP и др.

“Това е само въпрос на време. Анализът на съобщенията, външността, емоциите и даже антропометричните данни в скоро време ще бъде добавен към вече действащите алгоритми. Това ще позволи хората да се запознават по принципно нови начини”, – обяснява Шон Махони, вицепрезидент на консултантската компания Sparks&Honey.

Изучавайки плейлистите и покупките в електронните магазини, приложенията за запознанства  от ново поколение ще бъдат наясно с нашите вкусове и потребности, и то по-добре от нас самите. При това, услугите ще могат да анализират желанията ни и в движение ще ни предлагат най-подходящите кандидатури.

“Глупаво е да се питат хората каква музика харесват. Естествено, тази, която слушат в момента. По същия начин стоят нещата и със запознанствата. Новите алгоритми ще могат да търсят партньори в съответствие с емоционалното състояние на потребителя”, – допълва Махони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *