Започват клинични изпитания на препарат, забавящ стареенето

Съединение с название никотинамид мононуклеотид (NMN) е доказало своята ефективност при забавяне на процесите на стареене в организма на лабораторни мишки. Специалисти от Вашингтонския университет и университета Кейо в Япония планират да започнат клинични изпитания на препарата.

Тестовете трябва да дадат отговор на множество въпроси, най-главният от които е безопасността на съединението за хората. От следващия месец десет доброволци ще участват в експеримента, за да се изясни дали NMN подобрява тяхното физиологично състояние и може ли да предотврати процеса на стареене. Ако всичко мине успешно, след получаване на съответните разрешителни препаратът може да достигне масовия пазар.

NMN представлява органична молекула (нуклеотид), която е открита в различни продукти, включително млякото. Предишни изследвания са доказали, че използването на препарата води до забавяне на процеса на стареене, като активира в тялото на лабораторните мишки специални белтъци, участващи в регулацията на важни клетъчни процеси и в метаболизма. С възрастта функциите на тези белтъци отслабват, а използването на NMN ги връща към първоначалното им състояние.

Засега не е ясно обаче както този препарат ще повлияе на човешкия организъм. Учените ще получат отговор на този въпрос едва след провеждането на всички клинични тестове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *