Електрическите зарядни станции в Япония станаха повече от бензиновите

Броят на зарядните станции за електромобили в Япония е достигнал 40 000, съобщават от Nissan. За сравнение, традиционните бензиностанции в страната са 35 000. Впрочем, в бройката влизат и зарядните станции, разположени в частни домове, както и 3000 точки за обществено ползване.

“Нарастването на пазара на електромобилите трябва да е съпроводен и с развитие на инфраструктурата”, – казва Джоузеф Питър, финансов директор на Nissan.

С увеличаването на зарядните станции електромобилите ще престанат да бъдат екзотика. Мери Бара, генерален директор на General Motors счита, че отказът от двигателите с вътрешно горене ще е революция в автомобилната промишленост. Според Бара, обновленията в отрасъла ще се случват с колосална скорост.

“Смятам, че в близкото десетилетие автомобилната промишленост ще се промени много повече, отколкото през последните 50 години”, – казва Мери Бара.

Лидерите в индустрията не забравят развитието на инфраструктурата. Така например, Tesla развива собствена мрежа от точки за бързо зареждане. Със съвместни усилия VW и BMW изграждат многобройни зарядни станции в САЩ.

Статистиката от Япония показва, че революцията в автомобилната промишленост, започната от Tesla, явно е необратима. Електромобилите в скоро време ще станат нещо обичайно не само в развитите страни, но и в целия останал свят. Подобни явления наблюдавахме и преди – например интернет и мобилните телефони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *