Експериментална ферма увеличава добивите 2,5 пъти

Експериментална ферма, разположена на територията на бивш завод на Sony и с размери на половин футболно игрище, позволява значително да се повишат добивите от различни култури. Тя е напълно изолирана от външната среда, за да се контролират по-добре температурата и влажността, а осветлението е изцяло изкуствено.

Експериментирайки с различни варианти, изследователите във фермата са открили с помощта на какви настройки могат да се излъжат биологичните часовници на марулите и да се принудят те да растат много по-бързо. За целта е ускорена смяната на ден и нощ и са подбрани параметрите на осветлението.

За осветление са използвани специални диоди на General Electric, които са с 40% по-ефективни от луминесцентните лампи. Общото количеството на светодиодните лампи достига 17 500 и те обслужват 18 стелажа с растения, всеки от които се състои от 15 микро-етажа.

farm-2

С правилно подбраните параметри на осветлението и компактното използване на пространството е постигнато значително увеличение на продукцията от марули в сравнение със същите растения от същата площ на открито пространство. Чрез контролиране на влажността е постигнато намаление на използваната вода до 1% в сравнение с растенията в градината.

Най-голям принос има светодиодното осветление, което увеличава темповете на растеж 2,5 пъти. Положителна роля играе и изолацията на фермата от външната среда, благодарение на което добивите вече не зависят от лошо време и вредители. Това пък позволява да се съкратят загубите от 50 до 10%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *