В САЩ разрешиха комерсиалната експлоатация на дрони без лиценз за пилот

Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (FAA) разработи правила, регулиращи използването на дрони от комерсиални оператори.

Досега всякакво използване на дроните с цел получаване на изгода изискваше лиценз за пилот от оператора. Новите промени премахват това изискване – сега е достатъчно да се премине тест и да се получи сертификат за управление на дрон. Благодарение на това компаниите по-лесно и бързо ще внедряват различните услуги, свързани с експлоатацията на дроните.

В същото време, новите правила не засягат сферата на автономните полети на дрони. По този начин плановете на компанията Amazon за използване на автоматични безпилотни летателни апарати за доставка на стоки засега не могат да намерят приложение, тъй като подобни полети все още са незаконни в САЩ.

Правилата изискват операторите да поддържат визуален контакт с дрона в течение на целия полет. Освен това, операторите не могат да управляват повече от една мисия едновременно. За да се реализира идеята за доставка на стоки с помощта на дрони, нужно е да се използва цял парк напълно автономни устройства, които да излизат извън зрителен контакт. В такъв случай един оператор може да контролира работа на десетки и даже стотици дрони.

В новите правила са запазени съществуващите досега ограничения, касаещи експлоатацията на комерсиални дрони. Тези устройства могат да се използват само през деня и само на височина до 400 фута (122 метра). Теглото им не трябва да надвишава 55 паунда (25 кг), а максималната скорост – 100 мили в час (161 км/ч).

Малките дрони могат да се използват в населени места без да е необходимо разрешение от FAA, но ако се планира полет в гъсто населени райони или препълнено въздушно пространство, необходим е контакт със службите за контрол на въздушното движение.

Комерсиален дрон може да бъде управляван и от лице, нямащо необходимия сертификат, но работата му трябва да бъде контролирана от сертифициран специалист. По този начин няколко дрона може да бъдат управлявани от екип, включващ само един сертифициран специалист.

Във FAA са на мнение, че новите правила позволяват да се съхрани необходимия баланс между внедряването на комерсиални дрони и осигуряването на безопасност на движението във въздушното пространство. Това обаче е само първата крачка – специалистите на FAA вече работят над нови правила, които ще позволят да се разшири сферата на приложение на комерсиалните дрони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *