Войната на стандартите продължава: ZigBee не се предава

В края на миналата година ZigBee Alliance обяви намерението си да приведе всички варианти на своята безжична технология към единен станднарт – ZigBee 3.0. Това съществено улеснява включването на различни устройства от този стандарт към системата за домашна автоматизация. Какво ще означава това за пазара на Smart home и „интернет на нещата“?

ZigBee 3.0 е един от няколкото безжични комуникационни стандарти, които сега  се разработват и са предназначени за осигуряване на съвместна работа между различни устройства в рамките на една smart home система. Ако всичките тези устройства успеят да взаимодействат помежду си, това ще улесни значително създаването на интелигентна система и разработката на нови приложения за дома или офиса.

От тази гедна точка ZigBee сега е до известна степен остарял и това в частност е свързано с факта, че той е един от първите играчи в тази сфера и е тествал върху себе си всички етапи на развитие на технологиите за „умния дом“. Станадртът съществува от 2004 г, когато повечето безжични мрежи се разработваха всеки според конкретната цел. Като резултат, този стандарт се внедряваше с различни профили за всяка среда и всеки тип настройки, от професионална инсталация до системи от типа „направи си сам“. Това попречи на производителите да включат в своите устройства широк спектър от възможности, което беше сложно за вградените системи със скъпа и ограничена по обем памет.

ZigBee-2

Сега времената и технологиите се промениха. Според представители на ZigBee Alliance, „днес вече няма нужда да се осигурява такова ниво на оптимизация и ZigBee може да поддържа различни среди, при това с помощта на единен стандарт“.

Използването на профили в много случаи доведе до създаване на отделни мрежи за различните цели за използване на устройствата от стандарта ZigBee. Например, дом, в който ZigBee например се използва за управление на осветление, отопление и контрол над здравето, може да има три мрежи, които ще общуват помежду си само чрез специално устройство или облак. Сега, след унифицирането на ZigBee, потребителите вече няма нужда да знаят дали това ZigBee устройство ще работи с друго устройство, което „май че също използва този стандарт“. Ако на устройствата има лого ZigBee, значи те могат да взаимодействат едно с друго и потребителят няма нужда да се грижи за каквото и да било.

ZigBee-3

Целта на „интернет на нещата“ (Internet of things, IoT) е да се обединят колкото се може повече устройства, за да могат те да взаимодействат помежду си по съвсем нов начин. Например, когато термостатът е включен за нагряване, той трябва изкомандва друго устройство, което автоматично да затвори щорите, за да може по-добре да се запази топлината. Сега тези системи използват различни профили и работят в различни мрежи. ZigBee 3.0 позволява те да общуват помежду си директно.

Невъзможността на ZigBee устройствата да работят непосредствено с други уреди, на които има същото лого, но които са предназначени за работа в друг профил, беше най-големия недостатък на този стандарт, което му попречи да застане на едно ниво с WiFi или USB. Това беше причината, заради която този протокол беше сложен в графа „аутсайдери“ във войната на стандартите. Но с неговата унификация недостатъкът престана да е проблем и ZigBee Alliance отново се включва в битката.

ZigBee-4

Пазарът на домашната автоматизация и свързания с него пазар на устройствата от сферата на “интернет на нещата”, сега преживяват бурен ръст и редица компании започват да налагат своите технологии, за да ги унифицират на базата на IoT. През миналата година компанията Nest, която е част от Google, с помощта на няколко големи играчи на пазара (ARM, Samsung), инициира създаването на консорциума Thread Group, надявайки се да разработи стандарт, който позволява да се обединят всички работещи в дома умни устройства. Стандарът Thread е мрежов протокол с ника консумация на енергия, който ще поддържа IPv6. Стандартът се създава на базата на съществуващото оборудване, използвано от устройствата от стандарта ZigBee (IEEE 802.15.4), което означава, че производителите могат да обновяват своите устройства на базата на този протокол просто като ъпдейтнат софтуера.

Прототколът Thread на практика е много подобен на ZigBee 3.0. При това, Thread Group не си сътрудничи с ZigBee, а се стреми да заеме неговата част от пазара. Според представители на консорциума, те не възнамеряват да чакат, докато ZigBee Alliance обсъди и утвърди техния протокол. Вместо това, те искат той бързо да бъде пуснат на пазара и да се направи стандарт “de facto”, а след това да бъде предложен на ZigBee Alliance за утвърждаване. Както отбелязва не без ирония пердставител на Thread Group, „ние считаме, че това е по-ефективният начин“.

Технологията AllJoyn, която първоначално е разработена от компанията Qualcomm, също си е поставила за цел да обедини в единна връзка “интернет на нещата”, както и носимите устройства. Сега тази технология е предадена на консорциума AllSeen Alliance, в който влизат около 60 компании, включително Microsoft, Cisco Systems, D-Link, LG Electronics, Panasonic и Sharp. Qualcomm продължава да играе водеща роля в тази група, както впрочем и Nest в Thread Group.

Но има и такива алтернативи на ZigBee, като мрежовите протоколи с ниска консумация на енергия Z-Wave, Bluetooth Low Energy и 6LoWPAN. Да не говорим за WiFi, който също се стреми да не загуби този пазар с новата си версия 802.11ah.

ZigBee 3.0 е базиран на протокала IEEE 802.15.4, който работи на честота 2,4 GHz. стандартът определя над 130 устройства и много широк диапазон от различни типове устройства, включително домашна автоматика, осветление, управление на енергията, умни домашни уреди, устройства за безопасност, сензори, системи за мониторинг на здравето. Той поддържа както DIY (Do-It-Yourself, направи си сам) инсталация, така и професионално инсталирани системи. Всички типове сегашни устройства, команди и функционалност, които са определени в текущата версия на стандарта на базата на ZigBee PRO, са достъпни и във версията ZigBee 3.0.

За начало ZigBee 3.0 унифицира профилите ZigBee Home Automation, ZigBee Light Link, ZigBee Building Automation, ZigBee Retail Services, ZigBee Health Care и ZigBee Telecommunication.  ZigBee Alliance раздаде на своите членове и първата версия на стандарта ZigBee 3.0, която се предлага да бъде ратифицирана в края на 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *