Вижте как се ражда животът на една от най-редките птици на планетата – на живо или във филм

И тази година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на LIFE проект „Помощ за египетския лешояд“ постави камера за онлайн наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди. Всеки може да стане свидетел на един от най-интересните моменти в природата – посрещането на нов живот и всеотдайната грижата за него.

8_Dimityr_Gradinarov_gnezdova_nisha

Семейството египетски лешояди вече мъти в своето гнездо в Провадия, като в началото на юни се очаква излюпването на малките. Поставената камера е единствената в света за наблюдение на живо на този застрашен от изчезване вид. Освен камерата, екипът на проекта е поставил и фотокапани в още три гнезда на египетски лешояди в България. Фотокапаните и камерата дават ценна информация за поведението на птиците, развитието на малките и храната на вида. Те позволяват да се установят и някои от опасностите, които най-често са причина за гнездови провал.

Egipetski_leshoqd_v_gnezdoto_V_Dobrev

Камерата излъчва за пета поредна година и с част от събраните кадри БДЗП създаде кратък филм, който може да намерите тук.

Kamerata_N_Terziev

Наблюдавайте на живо гнездото и семейството египетски лешояди на главната страница на сайта на проекта „Помощ за египетския лешояд“: www.LifeNeophron.eu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *