Безплатните ъпдейти на Windows 10 вредят на РС пазара

Появата на нови версии на Windows в развитите страни винаги се е разглеждала като един от значимите поводи да се купи нов компютър на изгодни промоции. Но когато Microsoft реши да предостави на притежателите на Windows 7 и 8.1 безплатен ъпгрейд до Windows 10, покупката на нов хардуер вече не е толкова необходима, още повече, че операционната система не предявява по-високи изисквания към производителността.

Както твърди анализаторската компания IDC, решението за безплаtно обновление доведе до значителен спад в продажбите на компютри в цял свят, а през 2016 г спадът достигна $7,3%. Много потребители отложиха покупката на нов компютър и останаха на предишната си конфигурация. Същото важи и за корпоративния сектор –  значителна част от предприятията само разглеждат възможността за преход към Windows 10.

Анализаторската агенция отбелязва също така, че в течение на следващите четири години РС пазарът ще продължи да пада. Ежегодно пазарът на настолните компютри ще се съкращава с около %1,8, най-вече поради прехода на потребителите към мобилни устройства и хибриди.

Възможността за безплатно обновление на компютрите до Windows 10 ще завърши на 29 юли. След този срок операционната система ще се продава на пълна цена – $120.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *